Haber

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 9. Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Toplantısı’na katıldı Açıklaması

Diyanet İşleri Lideri Prof. Dr. Ali Erbaş, İslam medeniyetinin en başarılı deneyimlerinden birisinin Balkanlar olduğunu lisana getirerek “Bilgi, ahlak, estetik ve hukukla muhteşem bir medeniyetin inşa edildiği bu coğrafyada, bütün farklılıklar muhafaza edilerek kimlik, şuur, uhuvvet ve muhabbetin yeryüzündeki en güzel örnekleri sunulmuştur.” dedi.

Erbaş, Bulgaristan’ın Varna kentinde düzenlenen, 9. Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Toplantısı’na katıldı.

Erbaş’ın başkanlığında düzenlenen “Balkanlar’da Huzur ve Barışın Tesisinde Dinin ve Din Adamlarının Rolü” konulu toplantıya Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Batı Trakya (Yunanistan), Sırbistan, Slovenya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Diyanet İşleri Başkanları katıldı.

“Din, lisan, kültür, coğrafya ve tarih, milletleri geleceğe taşıyan asli değerlerdir”

Erbaş, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bizler varlığımızı inancımızla kaim kılmışız. İnancımızın rehberliğinde medeniyetler kurmuşuz. Başta inanç olmak üzere lisan, kültür, coğrafya ve tarih, milletleri millet yapıp ayakta tutan, geleceğe taşıyan asli bedellerdir.” ifadelerini kullandı.

Hz. Muhammed’in “Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir bedene benzerler. Bedenin bir uzvu hasta olduğu vakit, öteki uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar.” hadisini hatırlatan Erbaş, dünyanın neresinde olursa olsun bir müminin acısının, kederinin ve külfetinin öbür müminleri de derinden etkilediğini kaydetti.

Erbaş, İslam dininin rahmet prensipleri ve üniversal iletileriyle bütün insanlığın hayra çağrılması gerektiğini belirterek İslam’ın, insanlığa huzur ve iyilik veren iletisini dünyanın dört bir yanına ulaştırmak gerektiğini, yeryüzünde uygunluk, adalet üzere üniversal bedellerin hâkim olması için çalışmanın kendilerinin en kıymetli misyonlarından biri olduğunu vurguladı.

İslam medeniyetinin en başarılı deneyimlerinden birisinin Balkanlar olduğunu lisana getiren Erbaş, “Bilgi, ahlak, estetik ve hukukla muhteşem bir medeniyetin inşa edildiği bu coğrafyada, bütün farklılıklar muhafaza edilerek kimlik, şuur, uhuvvet ve muhabbetin yeryüzündeki en güzel örnekleri sunulmuştur. Balkan coğrafyası, dinimiz İslam’ın var ettiği ve bu yönüyle de bir lütf-u ilahi olan muhteşem medeniyetimize yönelik kökleşmiş inanç, güven, sevgi ve bağlılığın en önemli yapı taşlarından biridir.” dedi.

Erbaş, coğrafyaların huzuru için en büyük imkanın İslam olduğuna dikkati çekerek Müslümanların her yerde hoş ahlakın, merhametin en hoş örneği olduğunu söz etti.

Dünyanın toplumsal, kültürel, siyasi ve iktisadi açıdan devasa krizlerin kuşatması altında olduğunu ve bu durumun İslam’ın hayat veren ilkelerinin bir kez daha önemini ortaya çıkardığını aktaran Erbaş, “Yüce dinimizin hak, hukuk, rahmet ve merhamet ilkelerinin insanlıkla yeniden buluşturmakla yükümlü olan bizlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Zira dün olduğu gibi bugün de İslam’ın insan, etraf, eşya ve hadiselere bakışını tahkim ederek insanlığın toplumsal ve manevi krizlerine tahlil üretmek, öncelikle Müslüman ilim adamlarının sorumluluğudur.” ifadelerini kullandı.

“Birliğimize en büyük berbatlığı yapan terör örgütleriyle uğraş etmemiz gerekiyor”

Erbaş, İslam’ı, “şiddet ve terörü besleyen” bir ideoloji gibi göstermeye çalışan İslamofobi endüstrisi ile mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

“İslam ismine terör estiren, Müslüman beldeleri harabeye çeviren, barış ve iyilik dini İslam’a, birlik ve beraberliğimize en büyük berbatlığı yapan terör örgütleriyle gayret etmemiz gerekiyor. Birebir biçimde, etnik farklılıklar, rahmete ve kolaylığa vesile olan mezhebi ve meşrebi farklılıklar üzerinden fitne ve arbede üretilerek müminlerin bölünüp parçalanması, vahdetini ve gücünü kaybetmesi için yapılan faaliyetlere karşı tedbir almamız gerekiyor.”

Balkan ülkeleriyle yapılan istişare toplantılarının ehemmiyetinden bahseden Erbaş, deneyim paylaşımı, din hizmeti ve eğitimi alanında iş birliğinin geliştirilmesi, şimdiki dini sıkıntılara ortak tahliller üretme noktasında çalışmaların en kapsamlı ve güçlü hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu