Haber

Gölcük Tabiat Parkı’ndaki Bitkilerin Doğal Ekosistemi Bozuldu

BOLU’da yerli ve yabancı tatilcilerin akın ettiği Gölcük Tabiat Parkı’ndaki bitkileri inceleyen Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi akademisyenleri, 2018 yılında nilüfer bahçesi kurmak amacıyla göle 55 çeşit nilüfer yerleştirilmesinin doğal ekosistemi bozduğunu belirledi. gölün. Çalışmada ayrıca küçük işletmeler için yapılan inşaatlar ve yoğun rekreasyon faaliyetleri nedeniyle konaklama için yapılan inşaatlar nedeniyle sudaki plankton-alg artışı başta olmak üzere ekosistemin dengesini bozan diğer faktörlerin de arttığı belirlendi.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Prof. Dr. Necmi Aksoy, Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Dr. Öğretim Üyesi Neval Güneş Özkan, Dr. Öğretim Üyesi Nihan Koçer ve Doç. Dr. Engin Eroğlu, ‘Bolu Gölcük’te Bulunan Doğal ve Egzotik Su Bitkileri Türleri İçin Risk Yönetim Planı’ başlığı altında akademik bir çalışma yürütmüştür. 2022 yılında yapılan ve 2023 yılında yayınlanan çalışma kapsamında Gölcük Tabiat Parkı’ndaki bitki türleri incelenmiştir. Bitki türleri arasında yer alan civanperçemi ile gölde yetişen 4 nilüfer türünden 3’ünün doğal dengeyi bozacak yabancı ilaç olduğu belirlendi. Yapılan araştırmalar ve bulgular sonucunda gölün doğal yapısında bozulmalar olduğu belirtildi.

‘EKOSİSTEMİN DENGESİNİ BOZAN FAKTÖRLER ARTTI’ Sonuç olarak, göl florasında doğal olarak bulunan civanperçemi (Myriophyllum spicatum), yanlış temizleme ve kontrol işlemleri nedeniyle popülasyon yoğunluğunu artırarak sucul bitki örtüsünde baskın hale geldi. . gerçekleşti:

“Özellikle 2014-2020 ortalarında rekreasyon alanına çim dikimi, egzotik ağaç ve çalılardan oluşan süs bitkilerinin dikimi, 2018 yılında nilüfer bahçesi kurmak için göle 55 çeşit nilüfer yerleştirilmesi gibi peyzaj uygulamaları. gölün doğal ekosisteminin bozulmasına neden oldu.Yeni bir bitki topluluğunun oluştuğu belirlendi.Gölün doğal ekosistemindeki dengeyi bozacak civanperçemi baskın hali göl yüzeyini kaplayarak göl yüzeyini kaplayarak göl tabanına yeterli güneş ışığının düşmesini engelleme etkisi ile hassas su ekosisteminin çökmesine neden olur.Su civanperçemi bitkisinin temizliği konusunda çalışmalar yapılmakta ancak başarı sağlanamamıştır.Özellikle uygulanan mekanik temizleme yönteminin kullanıldığı bilinmektedir. Kuzey Amerika’daki göllerde Bolu Gölcük Tabiat Parkı’nda uygulama yapılmalı ve bitki eski stabilitesini kazanacak şekilde alandan uzaklaştırılmalı gitmeli Bolu Gölcük Tabiat Parkı’ndaki yabancı türler için birlikte eylem planı uygulanmalı bölgesel ve yerel kuruluşlarla. Bu amaçla Bolu Gölcük Tabiat Parkı örneğinde bir eylem planının hazırlanması ve uygulanması zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olan Bolu bölgesi için büyük önem arz etmektedir.”

haberakcadag.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu