Haber

Pakistan Ordu Komutanından Hindistan’a “Azad Jammu Keşmir” Uyarısı

Geçtiğimiz ay Pakistan’da ordunun başına geçen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Asim Munir, Hintli yetkililerin “Azad Cammu Keşmir’i geri alacağız” şeklindeki açıklamalarına, “Her türlü çelişkiye tüm gücümüzle karşı çıkacağız” yanıtını verdi. söz konusu.

Ulusal basında yer alan haberlere göre General Munir, Hindistan ile Pakistan’ı ayıran Keşmir Kontrol Hattı’nı ziyareti sırasında açıklamalarda bulundu.

Hindistan’ın Azad Jammu Keşmir’in geri alınacağına dair “sorumsuzca” açıklamalar yaptığına işaret eden Munir, “Her türlü aksiliğe tüm gücümüzle direneceğiz” dedi. dedi.

Munir, uluslararası toplumu Birleşmiş Milletler (BM) kararları doğrultusunda Cammu ve Keşmir halkına verilen sözleri tutmaya ve adaleti sağlamaya çağırdı.

NDTV televizyonunda yer alan habere göre Hindistan Kuzey Ordusu Komutanı Korgeneral Upendra Dwivedi, 22 Kasım’da “Emir verilirse Azad Jammu Keşmir’i geri almaya hazırız” dedi. ifadesini kullanmıştı.

Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, 28 Ekim’de Azad Jammu ve Keşmir’i geri almaya kararlı olduklarını söyleyerek bir emsal kullandı.

Azad Jammu Keşmir, Pakistan sınırları içinde yer almaktadır.

Münir 24 Kasım’da atandı.

Asım Münir, 24 Kasım’da Başbakan Şahbaz Şerif tarafından yeni Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.

Pakistan’da Genelkurmay Başkanı prensipte silahlı kuvvetlerin en yüksek rütbeli subayıdır. Genelkurmay Başkanlığı, en önemli askeri uygulama organı görevini yürütmekte ve kuvvet komutanlıkları arasındaki iletişimi koordine etmekte olup, muharip kuvvetler üzerinde harekat yetkisi bulunmamaktadır.

Kara Kuvvetleri Komutanı, Pakistan Silahlı Kuvvetlerinde ordunun kuvvet komutanlıklarına komuta eden, harekât yetki ve kontrolüne sahip olan kişidir. Bu yönüyle Kara Kuvvetleri Komutanı, Pakistan ordusunun başı olarak bilinmektedir.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947’de sömürge olarak yönettiği Hindistan’dan çekildiğinde, o zamanlar bir beylik olan Keşmir, bağımsızlığını yeni kazanan Hindistan veya Pakistan ile birleşme seçeneğiyle karşı karşıya kaldı.

Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan’la birleşme kararı aldı.

Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Taraflar ilk kez 1947’de Pakistan ve Hindistan’ın bölgeye asker göndermesiyle savaştı. Aynı nedenle 1965 ve 1999 yıllarında iki ülke arasında savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Keşmir’in yüzde 45’i Hindistan’ın, yüzde 35’i ise Pakistan’ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20’lik kısım ise komşu Çin’e verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948’den beri aldığı kararlarla Keşmir’in silahsızlandırılmasını ve geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor.

Hindistan yönetimi plebisite karşı tavır alırken, Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Öte yandan Hindistan, 5 Ağustos 2019’da Jammu ve Keşmir’in özel statüsünü kaldırmış ve eyaleti merkezi hükümet altında iki birlik bölgesine ayırmıştı.

Bu adımın ardından Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim artmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu